New look exclusive use Castle rooms to ‘wow’ guests

“The” Exclusive Scottish castle in Scotland

This past year has seen some major renovations on the Aldourie ‘the’ exclusive Scottish castle in Scotland both inside and outside. Our last blog post looked at the big updates that have been made to the estate itself including the new four garden areas. This week we are focussing on the ‘new look’ of the castle exterior, which has undergone a true transformation, and the public rooms inside the castle which have had a beautiful make over.

Castle exterior reharl

We coated the exterior of the Castle with a limewash harl, giving a whole new look to the exclusive use Castle. In Scottish terms harling describes an exterior building surface technique favoured for historic buildings. Limewash is both useful, giving a long-lasting weatherproof shield for a stone building, and offers a beautiful decorative finish. It was the ideal choice for Aldourie, a property that has stood for hundreds of years and has a wealth of heritage to its name. The most exclusive Scottish castle in Scotland is located in the midst of a 500 acre Highlands Estate. Therefore, it needs to be able to battle the forceful Scottish elements whilst still retaining elegance and beauty. The Castle has a duty to continue to ‘wow’ guests as they first spot it along the winding drive.Exclusive Scottish Castle in Scotland

Main Hall – the first public room

The main hall in Aldourie is a large, inviting space that is the central point to the downstairs of the Castle. Its main use is for meeting and greeting and a link between the main Castle doors and the rest of the public rooms. It’s a beautiful, light and airy space integral to the property with large glass doors leading out into the Castle Garden, now a stunning green landscaped area dotted with topiary trees. With a new view that only accentuates the further vista over Loch Ness’ southern shore, the happy room deserved a revamp.

The idea for the main hall was for a more natural, Highlands inspired look for a serene, welcoming space that still housed the essence of grandeur. The interior decorating team began by revitalising the walls with a lick of paint replacing the salmon hues with a blue-grey. The red tartan over-drapery was removed which fully showcased and lengthened the existing taupe coloured curtains making the windows appear even larger. A huge classical portrait was brought down from the corridor on the second floor and given a new perspective for the foreseeable future.Exclusive Scottish Castle in Scotland

Hidden historical gem

We discovered an striking old fireplace with the engravings of the Castle’s family heritage name ‘Frazer-Tyler’ depicted in the stone work underneath the existing, newer fireplace. The present owner and Castle hospitality team were delighted at the find. The fireplace, now larger, is much more of a feature, both historically and aesthetically. A large basket of wood sits just below the mantel ready and waiting to top up the blazing fire throughout the day.

Lairds Room  – for an elegant Scottish breakfast

This was a brand new project which included removing the old dark wooden panelling from all the walls and letting taupe painted walls and fine cornice detail in ivory take its place. The result: a calmer, more elegant looking room. The main furniture has been replaced and the new table and dozen chairs give the Lairds Room a more classical theme. A stunning theatrical gilded mirror framed by wall chandeliers highlights a Louis XVI-style fireplace below.

Exclusive Scottish Castle in Scotland

A huge tapestry hangs opposite and gives added texture to the cosy room. The Lairds room has always been a popular spot for guests, a smaller space than the dining room for entertaining. Since its renovation it has been mainly used as the breakfast room with exclusive use guests delighting over its new, brighter look as they start their day taking in enviable views of Loch Ness.

Library has a different focus

The warm, homely Library has fortunately not lost any of its richly coloured and patterned decoration – wall coverings, drapes and rugs – which still give it such depth and charm. The Aldourie Library has always been the go-to place for reading (of course), a game of cards with friends or a dram of whisky in the evening. With this in mind we wanted to make more of the existing space so decided to close the large room in slightly.Exclusive Scottish Castle in Scotland

Seated furniture now faces inwards over a low coffee table, still keeping the large fireplace the focal point of the room, to encourage gentle conversation and relaxation. The green settee has been replaced with one of powder blue and matching upholstered chairs to vary the colour theme in the room and add warmth. The large space now has more clearly defined areas including the writing desk facing the bookshelves for privacy.

Drawing Room retains character with more colour

Originally the Red Drawing Room, this versatile open space of many corners now features less of the red and gold it was so famed for.  We thought that by taking away some of the red fabric furniture would help to accentuate the ruby rich velvet walls framed by a gilded cornice that enclose the room, and make it a feature of its own. Now sit arm chairs in greens and blues, lighter wooden furnishings, tall elegant candelabras atop the mantelpiece and a new large glistening chandelier that hangs over the central area.Exclusive Scottish Castle in Scotland

The result is a more open, airy space that still retains an informal grace. Exclusive use guests have always known the Drawing Room to be the hub of the Castle and loved its ability to be both cosy and opulent as well as its breath-taking views over the parkland and Loch.  These subtle layout changes have revitalised this much-loved room and added to the title of Aldourie as “the” most exclusive Scottish castle in Scotland.

If you would like to book a weekend or a week’s stay in the number one exclusive Scottish castle in Scotland then why not give us a call, or leave a message on our easy to use online form where we will get back to you, to discuss your needs.